Domain Nasıl Seçilmelidir?

Domain Adınızı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Gözde Sünbül E-Ticaret

Domain yani alan adı seçerken yapacağınız yatırım aslında markanıza yaptığınız yatırımdır. Domain adınız SEO yani arama motoru optimizasyonu için oldukça önemlidir. Domain her şey demek değilse bile çok şeydir. Çünkü bir arama motoru sizin web sitenizi tararken domain ile site içeriği arasında bağ kurar. Yıllarca değiştiremeyeceğiniz ya da değiştirmek istediğinizde zorlanacağınız bir konu olduğundan domain seçerken iyi düşünmenizde fayda var.

Domain Adınızı Seçerken Atmanız Gereken 10 Adım!

Domain seçimi bu denli önemli bir konu olduğundan dikkat etmeniz gereken hususları sizler için sıraladık.

1. Domain uzantısı:

Bu seçimi yaparken domain yani alan adı uzantısının popüler olmasına özen gösterin. Dünyaca ünlü firmalara da bakıldığında internette en yaygın uzantı .com’dur. Ancak .com alamıyorsanız .net ikinci bir alternatif olabilir. Eğer bir kuruluş, organizasyon ya da bir dernekseniz .org da uygun bir alternatiftir. .online, .io ya da .co uzantıları da son dönemlerde oldukça popülerdir. Eğer .com uzantılı aradığınız gibi bir domain bulamıyorsanız bu uzantıları da deneyebilirsiniz.

2. Kolay yazılabilir domain seçimi:

Bunun çok kolay bir kontrolü bulunmaktadır. Eğer domain isminizi söylediğinizde karşınızdaki kişi internet tarayıcısına bu ismi kolaylıkla yazabiliyorsa doğru bir seçim yapmışsınız demektir. İsimlerin arasında alt çizgi ya da orta çizgi olmamasına özen gösterin. Mavi-masa.com ya da futbol_topu.com gibi bir uzantıyı tercih etmeyin. Bu seçim marka adınızın kolaylıkla okunmasına ve internet tarayıcısında kolaylıkla aratılmasına engel olacaktır. Özetle içinde okunduğu gibi söylenmeyen domainler varsa bu zor domaindir. Bu alan adlarından kaçınmalısınız.

3. Domainin diğer uzantılardaki durumu:

Örneğin; .com uzantılı bir domain seçtiniz ancak bu domainin .neti seçilmiş durumda diyelim; seçilen bu kelime tescillenmişse, bu seçimi yapan kişi ilerde bu domaini sizden talep edebilir. Benzer şekilde Türkiye’de iş yaptığınızı ve .com.tr ‘yi bulduğunuzu varsayarsak aynı adla .com uzantılı bir domain mevcut mu mutlaka kontrol edin. Aynı şekilde seçtiğiniz domainin farklı yazılışlarını da değerlendirebilirsiniz. Eğer bunu yapabilecek bütçeniz varsa yazıldığı gibi okunsun ve okunduğu gibi yazılsın kuralınızı esnetebilirsiniz. Örneğin: piton.com uzantısını pit10.com şeklinde de alabilirsiniz. Bu iki alımı da gerçekleştirdiğiniz için her durumda kullanıcıları sitenize çekebilirsiniz.

4. Kullanılmış alan adları:

Daha önce kullanılmış domainleri almamaya özen gösterin. Sizden önce kullanılmış, bir şekilde boşa düşmüş veya sicili kötü bir domain olma ihtimalini değerlendirin. Seçeceğiniz domainin daha önce arama motorları tarafından banlanmış bir domain olmamasına özen gösterin. Bu sebeple alacağınız domainin daha önce kullanılıp kullanılmadığını ya da eğer kullanılmışsa size zarar verecek bir domain olup olmadığına dikkat edin. Bunun kontrolünü yapmak için web.archive.org sitesini kullanabilirsiniz.

5. Tescilli marka benzeri domainler:

Domain adı seçerken tescillenmiş markaların sizin domaininizin içinde geçmemesine ya da bu kelimelerden türetilmiş kelimeleri seçmemeye özen gösterin. Bu markalar sizin domaininizi kapattırabilir ya da hak talebinde bulunabilir. Örneğin tekstil sektörü üzerine bir e-ticaret sitesi açmaya karar verdiniz ve domain alacaksınız; bu ismin popüler markalardan türetilmiş kelimeler olmamasına özen gösterin. Benzer şekilde Adidos.com ya da Neki.net gibi popüler markaları çağrıştıran domainler de seçmemeye dikkat edin. Her ne kadar aynı adı içermese de bu isimleri çok çağrıştırdığı için ilerde tescil konusunda sorun yaşayabilirsiniz.

6. Domain uzunluğu:

Bu tercihi yaparken alan adınızın mümkün olduğunca kısa ve akılda kalıcı olmasına özen göstermelisiniz. Dünyanın en bilindik markalarını incelediğinizde genelde hiçbirinin on harften uzun bir domain tercih etmediği görülür. Eğer alabiliyorsanız yedi, sekiz en fazla on iki harflik bir domain almanızı öneririz.

7. SEO odaklı domain:

Diyelim ki mobilya satıyorsunuz domaininiz mobilya.com mu olmalıdır? Bu sorunun cevabı eğer on sene önce olsaydı evet olurdu. Ancak arama motorları bundan yaklaşık on senedir alan adlarıyla arama terimlerinin uyuşup uyuşmamasına eskisi kadar aldırış etmiyor. Arama motorları için sitenin içeriğinin, bu konuda arama yapan kişiyi memnun edecek kalitede olması daha önemli. Bu sebeple bu konu sizin için hayati bir öneme sahip değil. Örneğin uçak bileti almak istediğinizde ucakbileti.com yerine bu konuda SEO konusunu dikkate almış ve trafiği yüksek siteler arama motorlarında daha üstlerde yer alabilir.

8. Sosyal medya hesap adları:

Domaininizi almadan önce sosyal medya hesapları da bu domaine uygun mu diye mutlaka kontrol edin. Özellikle hedef kitlenize en çok hitap eden sosyal medya mecralarını; eğer estetik ve görselliğin ön planda olduğu bir iş yapıyorsanız Instagram’ı ya da kurumsal bir iş yapıyorsanız Twitter hesaplarını kontrol edin. Özetle alacağınız domainin sosyal medya hesaplarının da boş olup olmadığını kontrol etmekte fayda var.

9.  Güvenli domain firmaları:

Alan adınızı yıllarca kullanacağınızı düşünerek, bu seçimi güvenilir bir yerden yapmaya özen göstermenizi öneririz. Hem teknik anlamda hem de satış sonrası ihtiyacınız olduğunda size destek verebilecek bir yerden almak işinizi çok kolaylaştırır. Bunun yanında fiyat politikası konusunda dikkatli olun. Bazı domain firmaları ilk yıl için düşük ücretler talep edip sonraki yıllarda çok artırabilmektedir. Sonraki yıllarda ödeyeceğiniz ücreti mutlaka sorgulayın.

10. Domain’e karar verdikten sonra:

Alan adınızı almak için ilgili sitelerde baktığınızda, sizin o domainle ilgilendiğinizi birileri yakalayabilmektedir. Eğer domain müsaitse ve karar verdiyseniz, kısa sürede alım gerçekleştiremezseniz bir iki gün sonra o domaini alınmış bir şekilde görebilirsiniz. Sadece ilgilenilen domainleri satın alıp bunları daha sonra yüksek fiyattan satan firmalar bulunmaktadır. Bu sebeple tercihlerinizi bir kağıda yazın ve her şey hazır olduktan sonra alımınızı gerçekleştirin.

Domain Alabileceğiniz En Güvenilir Siteler Nelerdir?

Bluehost, Namecheap gibi sitelerden güvenle domain adınızı alabilirsiniz.