2022 En Güncel E-Ticaret Trendleri

2022 E-Ticaret Trendleri

Yiğit Nail Çiğdem E-Ticaret

Geçtiğimiz on yılda yaşanan teknolojik gelişmeleri hepimiz hayretle izledik. Ancak 2022 yılıyla beraber önümüzdeki yıllarda e-ticaret alanında hangi yeni teknolojilerin hakim olacağını düşünmeye başlamanın zamanı da çoktan geldi.

Giderek daha fazla insan alışverişlerini internetten yapıyor. Küresel B2C e-ticaret satışlarının 2024 yılında 6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Peki, işletmeleri 2022 yılında hangi e-ticaret trendleri bekliyor?

İşletmelerin çevrimiçi platformlara yönelmesiyle birlikte e-ticaret endüstrisi de oldukça hızlı bir şekilde büyüyor. Bu büyüme ile rekabet ve işletmelerin en yeni e-ticaret teknolojilerini benimseme ihtiyacı da artıyor. İşletmelerin 2022 yılında yakından takip etmesi gereken trendleri yakından inceleyelim.

Artırılmış Gerçeklik

E-ticaretteki en büyük trendlerden birinin artırılmış gerçeklik (AR) olduğu kabul ediliyor. Artırılmış gerçeklik (AR), satın almak istenen nesnelerin üzerine dijital görüntüleri veya bilgileri yerleştirmek için teknolojinin kullanımı olarak tanımlanabilir.

Örneğin bir kanepenin oturma odanıza nasıl sığacağını görmenizi sağlayan bir uygulama olabilir. Uygulama ile kanepe koymak istediğiniz alanın fotoğrafını çektikten sonra, yine uygulama içerisinden çeşitli kanepeleri bu alana sanal olarak koyabilirsiniz.

Benzer şekilde giyim ve aksesuar sektöründen örnekleri de bulunmaktadır. Örneğin bir güneş gözlüğü satıcısı müşterilerinin yüzlerine güneş gözlüğü takabileceği AR uygulamaları kullanabilir. Böylece müşteriler satın almadan önce güneş gözlüklerinin nasıl görüneceğine bakıp, çok daha sağlıklı kararlar verebilirler.

AR teknolojisinin önümüzdeki yıllarda popülaritesinin artması bekleniyor. Mobil AR teknolojisi kullanıcılarının 2024 yılına kadar 1.7 milyardan fazla insana ulaşacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla AR teknolojisini kaçıran işletmeler ilerleyen yıllarda kendilerini dezavantajlı bir konumda bulabilirler.

Yapay Zeka

Yapay Zeka (AI), e-ticarette giderek daha yaygın hale gelen bir teknoloji. Markalar, müşteri deneyimini kişiselleştirmek, ürün önerilerini iyileştirmek ve dönüşüm oranlarını artırmak için yapay zekadan faydalanıyor.

Örneğin çok sayıda çevrimiçi mağaza, önceki satın alımlara veya arama geçmişine dayalı olarak ürün önermek için halihazırda makine öğrenimi algoritmalarını kullanıyor.

Chat botları da benzer şekilde şimdiden e-ticaret endüstrisinin vazgeçilmezlerinden birisi olmuş durumda. Bu botlar, ürünler ve hizmetler hakkındaki soruları yanıtlayabilirken, müşterilerin web sitesindeki sayfalarda gezinmesine yardımcı olabiliyor ve hatta benzer kullanıcılardan gördüklerine bağlı olarak diğer ürünler için önerilerde bulunabiliyorlar.

Markalar, müşterileri hakkında sahip oldukları verileri analiz ederek ve bu bilgilere dayalı olarak kişiselleştirilmiş teklifler oluşturarak, yapay zekayı önemli bir pazarlama aracı olarak kullanıyorlar. 2022 yılında e-ticaret trendleri arasında bir vazgeçilmez olarak yer alan yapay zeka, hem bu yıl hem de önümüzdeki yıllarda gelişimini sürdürecek.

Mobil Uygulamalar

Bir diğer 2022 trendimiz de mobil uygulamalar. Çoğu marka sadece belli başlı durumlarda iyi çözümler sunabilen web sitelerine sahip. Diğer bir yandan aynı markaların daha şimdiden oldukça güçlü mobil uygulamaları var. Çünkü insanlara hareket halindeyken bile alışveriş yapabilecekleri bir platform sunmak oldukça önemli.

Mobil cihazlardan web sitelerine girmek ve sitede gezinmek herkes için kolay olmayabiliyor. Öte yandan mobil uygulamalar, mobil kullanıcıları düşünerek tasarlandığı için genellikle kullanımı çok daha kolay oluyor. Mobil uygulamaların bir diğer avantajı da, markaya dair tüm yeni haberleri kullanıcılarına bildirimler yoluyla duyurabilmesidir.

2022’nin önemli e-ticaret trendlerinden birisi olan artırılmış gerçeklik, genellikle mobil uygulamaların içerisinde bulunuyor. Bu yüzden halen bir mobil uygulama sunmayan markaların hızla harekete geçmesi gerekiyor.

Mobil Cüzdanlar

Markaların yakından takip etmesi gereken bir diğer trend ise mobil cüzdanlar. Mobil cüzdanlar, her seferinde kart bilgilerini girmek zorunda kalan kullanıcılar için inanılmaz bir nimet haline gelmiş durumda. Çünkü kart bilgileri mobil cüzdanlarda güven içerisinde saklanabiliyor. Böylece alışveriş süreçleri çok daha hızlı ilerliyor.

Apple, Samsung ve Google gibi önde gelen büyük şirketler kendi mobil cüzdanlarını sunmuş durumda. 2022 yılında daha fazla markanın kendi mobil cüzdanlarını kullanıcılara sunması bekleniyor. Diğer yandan 2022 yılında daha fazla işletmenin mobil cüzdanlardan ödeme almaya başlayacağı tahmin ediliyor.

Mobil cüzdanın faydalarına yakından bakmamız gerekir ise, şunlardan söz etmemiz mümkün:

  • Yüksek güvenlik
  • Azalan ödeme süreleri
  • E-ticaret platformları arasında sorunsuz entegrasyon

Bu yüzden e-ticaret endüstrisinde bir adım önde olmak isteyen işletmeler, müşterilerinden gelen mobil cüzdan ödeme taleplerini geri çevirmemeliler.

Sesli Ticaret

Bahsedeceğimiz trend özellikle son birkaç yılda öne çıkmaya başlamış durumda. En büyük örneği ise Alexa… Alexa gibi sesli asistanlar, özellikle ABD ve Avrupa’da giderek daha fazla evde kendilerine yer bulmaya başladılar. Bu sebeple çok sayıda e-ticaretle uğraşan işletme, kendi platformlarını bu tarz cihazlarla entegre ederek, sesli ticaret trendini takip etmeye karar verdi.

E-ticaret işletmeleri, müşterilerinin sadece Alexa gibi cihazlara seslenerek istedikleri ürünü bulabilmelerini ve satın alım gerçekleştirebilmelerini sağlayan entegrasyonlar yapıyor. Örneğin bir müşteri “Alexa Playstation 5 almak istiyorum” derse, Alexa o müşteriye en uygun fiyata PS 5 alabileceği siteyi sunuyor. Ya da müşteri “Alexa en yakın hangi mağazadan tuvalet kağıdı alabilirim?” diye sorarsa, Alexa çevredeki tuvalet kağıdı satan mağazaların bir listesini çıkarabiliyor.

Bu sebeple henüz sesli ticaret konusunda adım atmayan markaların, ilerleyen yıllarda rakipleri karşısında dezavantajlı durumda kalması oldukça mümkün görünüyor. Şu an için ülkemizde bu teknoloji adından pek söz ettirmese de, 2022 yılı sonlarına doğru sesli ticaret entegrasyonu sağlayan markaların sayılarının artması bekleniyor.

Güvenlik

E-ticaret endüstrisi büyüdükçe siber saldırı riskleri de artıyor. İşletmelerin müşterilerini ve verilerini korumak için e-ticaret platformlarının güvenli olduğundan emin olması gerekiyor. Bu da çeşitli şifreleme teknolojileri, güvenlik duvarları ve anti-virüs yazılımı gibi güncellenmiş güvenlik önlemlerinin kullanılması anlamına gelir. Öte yandan çalışanların siber saldırılara karşı nasıl korunacakları ve bir siber saldırı ile karşılaşmaları halinde ne yapacakları konusunda eğitilmesi de önemlidir.

Şimdiye kadar güvenliği ciddiye almayan işletmelerin, özellikle pandemiyle birlikte artan dijitalleşmeyle doğru orantılı olarak artan siber riskleri dikkate almalarını tavsiye ediyoruz. 2022 yılı siber güvenlik açısından önemli bir yıl olacak. Bu da güvenliğin e-ticaret endüstrisinde önemli bir trend haline gelmesini sağlayacak.

Çok Kanallı Hizmetler

Çok kanallı hizmetler, bir e-ticaret işletmesinin kullanıcılarına hem web sitesinden hem mobil uygulamadan hem de sosyal medyadan alışveriş yapabilme imkanı sunmasıdır. Müşterilerin nasıl alışveriş yapmak istediğine bağlı olarak, alışveriş imkanları çeşitlendirilmiştir ve işletmeye total bir çözüm sunulmuştur.

İşletmeler çok kanallı hizmet sunara, daha fazla müşteriye ulaşabilir ve satışlarını artırabilirler. Alışveriş yapmak için birden fazla kanaldan faydalanan kişilerin sayısının günden güne arttığı göz önünde bulundurulursa, işletmelerin mümkün olan her kanaldan hizmet sunuyor olması oldukça önemli.

Bu yüzden halen tek bir kanal üzerinden alışveriş imkanı sağlayan işletmelerin, hiç vakit kaybetmeden harekete geçmesi gerekiyor. Çok kanallı alışveriş imkanı sadece 2022 yılında değil, ilerleyen yıllarda da giderek önem kazanmaya devam edecek.

Sonuç

E-ticaret sürekli değişen, gelişen ve heyecan veren bir endüstri. Bu yüzden e-ticaretle ilgilenen firmaların tüm bu değişiklikleri ve gelişmeleri yakından takip etmesi gerekiyor. Böylece ilerleyen yıllarda rakiplerin yanında dezavantajlı duruma düşmenin önüne geçilebilir. Umuyoruz ki bu makaleyi okuyarak, hangi adımları atmanız gerektiği konusunda fikir sahibi olmuşsunuzdur. Elbette tüm bu adımları kontrolsüzce atmamalısınız. Öncelikle iyi bir program oluşturmalı, bütçeyi belirlemeli ve uzmanlardan destek almanız gerekiyor.

İyi bir e-ticaret sitesine sahip olmak için DİA E-Power’ın birbirinden farklı e-ticaret ürününü inceleyebilir ve bize ulaşabilirsiniz.