E-Ticarete İlk Adım Rehberi

    PDF olarak indirmek için:

    E-ticaret sitesi kurarak online ürün satışı yapmaya başlamak, günümüzde her zamankinden daha kolay. Hazır e-ticaret paketleri ile bir günde satışa hazır bir siteye sahip olabilirsiniz.

    Tabiki ürün fikrinizin ortaya çıkması, temin veya üretim süresi vakit alacaktır ama bu süreçleri tamamladıktan sonra şimdiye kadar hiç web sitesi kurmamış olsanız bile kolaylıkla e-ticaret sitenizi tamamlayabilirsiniz.

    Bu yazının sonunda kendi online satış platformunuz için iyi bir ürünü nasıl bulabileceğinizi, sitenizi nasıl kurabileceğinizi ve satış arttırmak için gerekli bakış açısını nasıl kazanacağınızı biliyor olacaksınız.

    Nasıldan önce neden’e yakından bakalım.

    Neden bir e-ticaret sitesinden ürün satmalısınız?

    İnsanların ürünlerinizi alması için onlara ulaşabiliyor olması gerek. Onları tek bir lokasyonda satarsanız (birden fazla mağazanız olsa bile) satışınızı fiziksel mağazanıza gelebilecek insanlarla sınırlamış olursunuz. Bu da geri kalan tüm pazarı kaçırdığınız anlamına gelir.

    Ürünlerinizi online satmak konusunda tereddütlü iseniz online mağaza açmanın neden iyi bir fikir olduğu konusunda aşağıdaki maddeler karar vermenize yardımcı olabilir.

    1. Online alışveriş oranı giderek artıyor.

    Dünyaya bakıldığında; özellikle “dijital yerliler” olarak anılan Y kuşağının yaşlarının ilerlemesiyle ve alışveriş oranlarının artmasıyla, tüm online alışveriş oranlarının giderek arttığı gözlemleniyor. Özellikle Corona Pandemisi’nden sonra bu artışın katlanarak devam etmesi öngörülüyor çünkü bu süreçte hiç online alışveriş yapmamış kitlenin bile zorunlu da olsa bunu tecrübe etme fırsatı oldu. Bu sürecin online alışverişin avantajlarının deneyimlenmesi anlamında önemli bir kırılım olmasını bekliyoruz.

    Herhangi bir iş sahibinin bunun dışında kalması bundan mahrum olması anlamına geliyor.

    Bazı tüketiciler kesinlikle hala lokal avm’lerden yada mağazalardan alışveriş yapmayı sürdürecek olsa da, bir çoğu artık evde otururken alışveriş yapma yolunu seçecek.

    Eğer rakipleriniz de e-ticaret dünyasında yerlerini aldıysa, sizin orada bulunmamanız uzun vadede hızla değişen dünyada işinizin giderek daha az görünür olmasına neden olabilir.

    2. Bir e-ticaret sitesi bir mağazadan çok daha az maliyetlidir.

    Bir mağaza işletmek aşağıdaki gider kalemlerini göze almak demektir;

    • Kira
    • Mağazanın çalışma saatlerinde orada olacak yeterli sayıda personelin maaş, yemek, sigorta vs giderleri
    • İzin ve tabela vergisi vs ödemelerin yapılması
    • Doğalgaz, elektrik, su, telefon, internet vs faturaların ödenmesi
    • Mobilya ve dekorasyon
    • Temizlik gereçleri vb giderler
    • POS sistemleri ve yazarkasa gibi satış materyalleri…

    Bunların çoğu sürekli giderler. Bir web sitesinde ürün satmak bu masraflardan kurtulmak anlamına geliyor. E-ticarette de hosting ve pazarlama gibi birçok şeye ve belki personele ödeme yapmanız gerekecek ama e-ticaret sitenizin satış hacmine bağlı olarak giderler daha yönetilebilir ve planlanabilir olacaktır.

    3. Online alışveriş kolaylık sağlar.

    Yorgun, hasta yada sadece üşengeç hissettiğinizde yada yoğun olduğunuzda alışveriş için bir yere gitmek ve mağaza mağaza dolaşmak istemezsiniz. Günümüz dünyasında insanlar hep bir koşturmaca içerisinde ve alışverişe ayıracak vakitleri olmayabiliyor.

    Bir e-ticaret sitesinde çok daha az enerji harcayarak , kolay ve hızlıca araştırmak ve seçim yapmak mümkün. İnsanlar enerji harcamayacakları durumlarda çok daha kolay para harcayabilirler. Online alışveriş de %100 zahmetsiz değil elbette. Ama her durumda online satış yaptığınızda fiziksel bir mağazadaki bir çok engeli kaldırmış olursunuz.

    4. Online olarak varlık gösterdiğinizde ürünleriniz arama motorlarında bulunabilir.

    İnsanların %85’i ihtiyaç duydukları ürünü bulmak ve alışveriş yapmak için Google’ı kullanıyor. Bir e-ticaret siteniz olmazsa, potansiyel müşteriler online dünyada ürünlerinize ulaşamaz. Ama e-ticaret sitenizde listelediğiniz her ürün Google’da indekslenir. Bu arama sonuçlarında çıkmanın ilk adımıdır.

    5. Mobilin gelişmesi insanların tüm cihazlardan alışveriş yapabilmesi anlamına geliyor.

    Mobil satın alma trendleri, bütün satın almanın üçte birinin mobil cihazlardan yapıldığını gösteriyor.. Mobil alışveriş, insanların bir ürün alma kararı verdikleri anda (akşam yemeğinde, iş yerinde yada plajda) alabilmelerine imkan tanıyor. Bu da satış için daha fazla imkan sağlıyor. Böylece müşterinin ürünü bilgisayar başına geçene kadar unutma riski olmuyor.

    E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Nelere İhtiyacınız Var?

    E-ticaret sitenizi kurma sürecine başlamadan önce yapmanız gereken bazı temel şeyler var.

    Bir e-ticaret sitesi kurmak, standart bir web sitesi veya blog sitesi kurmaktan farklıdır. Domain ve hosting almanın ötesinde ödemelerinizi alabilmek için araç ve yazılımların yanı sıra ürünlerinizin üretim veya temin süreçlerini netleştirmiş olmanız gerekir. Aşağıda sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurarken nelere ihtiyaç duyabileceğinizle ilgili listemizi bulabilirsiniz:

    • Bir domain
    • Entegre bir ödeme işlemcisi
    • Mağazanızı kurmak için bir e-ticaret platformu
    • Ürünleri kargolamak için ambalaj

    Satacağınız Ürüne Karar Vermek

    Pazarınızı keşfetmek, ne satacağınızı bulmak ve online mağazanızı kurmak için süreç şu şekilde olmalıdır:

    Pazar Araştırması: E-ticaret sitenizi başlatmak için satacak fiziksel bir ürün bulmalısınız. Fakat satmak istediğiniz ürünün talep görüp görmeyeceğini bu sürece başlamadan bilmek, işin sonunda hem hayal kırıklığı hem de vakit ve para kaybı yaşamamak için önemlidir. Bundan kaçınmak için doğru pazarı ve doğru ürünleri bulmak için zaman ayırmalısınız. Ne satacağınızı zaten biliyorsanız güzel ama her durumda, satmayı düşündüğünüz ürünün pazarda ihtiyaç duyulan bir ürün olup olmadığıyla ilgili de nasıl pazar araştırması yapmanızı öneririz.

    Peki pazar araştırmasını nasıl yapabilirsiniz?

    Trend Ürünler Arayın: Satmaya başlayacağınız ürünlerin doğru ürünler olduğunu garantilemenin bir yolu şu an trend olan ürünler ile sınırlamak. Doğru zamanda trend bir niş içine girerek, kısa vadede ve uzun vadede dalgayı kullanabilirsiniz. Ancak, satışları düşüş eğilimine geçen bir ürün yerine popülaritesi artan bir ürün veya niş bulmayı tercih etmelisiniz. Popüler ürünleri ve nişleri bulabilmek için kullanabileceğiniz onlarca farklı araç var, bunlardan bazıları şunlar:

    1) Google Trends: Bu Google aracı, belirli anahtar kelimelerin geçmişine ve geleceğine bakmanıza olanak tanır. Verileri kullanarak bir pazarın büyüyüp büyümediğini veya popülaritesinin azaldığını görebilmenizi sağlar.
    2) TrendHunter: Bu site, şu anda dünya çapında trend olan bir çok farklı alan ve ürünü sergiliyor. Ayrıca, farklı sektörlere göre sıralamanızı sağlayan bir filtresi var.
    3) Instagram Influencerları: Eğer Instagram’da vakit geçiriyorsanız, büyük ihtimalle belirli ürünleri düzenli olarak tanıtan birkaç Influencer takip ediyorsunuzdur. Tanıttığı ürünlerin şu anda trend olan ve iyi satan ürünler olma ihtimali yüksek. Size fikir verebilir.

    Tutkunuza Kulak Verin: Yukarıdaki araçlarla potansiyel bir ürün listesi çıkarmış olabilirsiniz. Bu listeyi daha da daraltmak için biraz kendi içinize bakmalısınız. Sonuçta sattığınız ürün kişisel olarak hiç ilginizi çekmiyorsa, işinizi geliştirmek zorlaşır.

    Aşağıdaki soruları cevaplayarak karar vermenizi kolaylaştırabilirsiniz:
    – Seçtiğiniz sektöre ilgi duyuyor musunuz?
    – Bu konuda geçmiş bir tecrübeniz var mı?
    – Bu alanda en az 5 yıl çalıştığınızı düşünmek kendinizi nasıl hissettiriyor?
    – Ürünlerinizi satacağınız kişileri önemsiyor musunuz?

    Şu anda neyin sattığını keşfedin: Bu aşamada ilgi duyduğunuz alana göre potansiyel ürünlerinizin listesini azalttığınızı düşünelim. Bundan sonraki adım pazarda bu ürünlerin gerçekten iyi sattığını doğrulamak olmalı. Bunu yapmanın en etkili yolu pazar yerleri olarak tabir edilen Hepsiburada, N11, Amazon, Trendyol gibi siteleri kullanmak ve bir anahtar kelime arama aracı kullanmak.

    Bunun için pazar yerlerindeki seçtiğiniz ürünün kategorisinde çok satanlara göz atabilirsiniz. Bu kategoride insanlar daha çok ne satın alıyorlar, araştırın. Mevcut ürünlerin çeşitlerini ve müşteri yorumlarında ilginç sorunlar olup olmadığını inceleyin.

    Satacağınız ürüne karar vermeden önce üzerinde düşünmenizi tavsiye edeceğimiz birkaç konu daha var.

    Ürünün boyutları: Öncelikle kargoya verirken rahat olması için ürünün ağırlığı konusunu gözden geçirin. İlk zamanlar büyük ihtimalle tüm kargo maliyetlerine kendiniz katlanmak zorunda kalacaksınız. Ürünün hafif olması hem paketlemenizi kolaylaştıracak aynı zamanda da ürünün karlılığını olumlu yönde etkileyecek ki ilk başlarda işi devam ettirebilmenizi sağlayacak en önemli kriter tabiki karlılık.

    Ürün seçilirken gözden geçirilecek son kriter ise ortalama bir ürün ortaya çıkarma. Bu şekilde ilk seferde ortaya mükemmel ürünü çıkarmaya çalışmak yerine (sizin için mükemmel ürünle hedef kitleniz için mükemmel ürün çok büyük ihtimalle aynı olmayacaktır) bir başlangıç ​​ürünü oluşturmaya ve ardından ürün geri bildirimlerine dayanarak yineleme veya iyileştirmeye çalışmak çok daha hızlı ilerlemenizi ve zamanla daha iyi bir ürün ortaya çıkarmanızı sağlayacaktır.

    Ürünün fiyatına karar verme: Ürünün fiyatına karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken birçok konu var;
    – Her bir ürünün maliyeti
    – E-ticaret web hosting maliyeti
    – Kargo
    – Vergiler
    – PayU, kredi kartı gibi ödeme araçlarının komisyonları
    – Diğer sabit giderler (kira, faturalar, maaşlar vs)

    E-ticaret Platformunu Seçme

    İş e-ticaret platformunu seçmeye geldiğinde ise birçok alternatifiniz var; hazır paketler yada wordpress gibi içerik yönetim sistemleri (CMS) kullanmayı düşünebilirsiniz..

    • En kolay seçeneklerden biri hazır platformlar. Eğer daha önce bir e-ticaret sitesi kurmadıysanız hazır bir e-ticaret platformu işinizi çok hızlandırır. DİA E-Power modülünün size sunduğu birçok avantajdan birkaçı şöyle;
    • Kolay admin paneli sayesinde ürün girişlerini, banner yüklemelerini ve diğer tüm işlemlerinizi hızlıca yapar, nasıl daha çok satış yapabileceğinize odaklanırsınız,
    • Güçlü Magento altyapısı sayesinde firmanız büyür ve ürün çeşidiniz artarken e-ticaret sisteminiz size ayak uydurur,
    • Açık kaynak kod sayesinde çok esnektir, hazır bir kalıba bağlı kalmak zorunda hissetmezsiniz,
    • Tüm Google algoritmalarına ve e-ticaret trendlerine uygun olarak otomatik güncellenir,
    • Detaylı kampanya modülü ile satışlarınızı arttırmanıza yardımcı olacak birçok farklı kampanya kurgulayabilirsiniz,
    • SEO dostu yazılım sayesinde Google’da kısa zamanda üst sıralara çıkmanızı sağlayacak alt yapıya sahip olursunuz,
    • Uzman müşteri hizmetleri ekibimiz ve yetkili iş ortağımız sizi bu heyecanlı sürecinizde yalnız bırakmaz, DİA’nın sektördeki tecrübesiyle tüm sorularınızı mümkün olan en ayrıntılı şekilde cevaplar,
    • İşinizi ve ürünlerinizi en uygun şekilde yansıtacağını düşündüğünüz temayı 30 farklı ve son trendlere uygun tema arasından seçebilirsiniz, onlar arasından aradığınızı bulamama durumunda Magento diğer temalarından da faydalanabilirsiniz,
    • Mobil uyumu sayesinde tablet ve telefonlardan da sipariş alabilir, mobil uyumlu panel sayesinde siz de işlemlerinizi telefonunuz ve tabletiniz üzerinden gerçekleştirebilirsiniz,
    • DİA Muhasebe ve Depo Stok Yönetim Modülü’yle ve Üretim, Barkod gibi diğer modülleriyle entegre bir şekilde çalışır,
    • Tüm bankaların sanal poslarıyla ve birçok alternatif ödeme yöntemiyle uyumlu çalışır. Başvurunuzu yaparak hızlı bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

    E-Ticaret Platformunu Kurma Adımları

    DİA’da e-ticaret sitenizi kurarken önce işinizin yapısına ve işi yönetme seçiminize bağlı olarak bir paket türü seçmelisiniz. Tüm pazarlama fonksiyonlarını kullanabilmeniz için biz Pro’yla başlamanızı öneririz ama önceliğiniz ürün geliştirmek ve pazarlamayı “duruma göre” yapılandırmak ise Eko veya Temel Paket’le de başlayabilirsiniz. Paketler arasındaki farklar ve diğer tüm sorularınızla ilgili daha detaylı bilgi almak için hafta içi her gün 09.00-18.00 Cumartesi günleri 09.00-12.30 saatleri arasında bize 0850 455 30 30 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz. E-Ticaret Paketlerimizi incelemek için tıklayın.

    Demo panelimizi incelemek için hemen aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

    DEMO TALEP FORMU

    Sonraki adımda ürününüze ve markanıza en uygun olduğunu düşündüğünüz temayı seçebilirsiniz. Tema seçerken e-ticaret bakış açısıyla, istediğiniz görünümü ve hissi veren bir tema seçmeye özen gösterin.

    Uygun bir tema bulduktan sonra temanız taleplerinize uygun hale getirilir ve hemen içeriklerinizi sisteme girmeye başlayabilirsiniz.

    Ödeme sistemleriyle yada bankalarla anlaşmalarınızı da yaptıktan sonra ödeme sisteminiz de aktive edilir ve satışa başlarsınız.

    Sayfa İçeriklerini Oluşturma

    Ürün Açıklamaları

    Ürünlere, doğru, çok karmaşık olmayan isimler vermek ve özenli açıklamalar eklemek SEO açısından önemlidir. E-ticaret sitenizdeki her ürünün orijinal bir ürün açıklaması olmalı. Aynı ürün başka sitelerde de satılıyorsa sizin sitenizdeki açıklamaların ve görsellerin size özel ve arama motorlarında en çok aranan kelime ve kelime grupları düşünülerek oluşturulması önemli. SEO çalışmasını daha sonra yapmayı planlasanız bile işin başında bu şekilde başlarsanız, hem daha sonra tekrar uğraşmanıza gerek kalmaz hem de SEO açısından çok daha hızlı yol alırsınız.

    Ürün açıklamaları ürüne bağlı olarak 1 veya 2 paragraftan oluşmalı. Bir ürün açıklamasının standardı için şunları öneririz;

    – Ürünün çözdüğü problemi açıklayan 1-2 cümle
    – Problem çözüldüğünde kişinin hayatında neyin değişeceğine dair 1-2 cümle
    – Ürününüzün bu problemi nasıl çözdüğüne ve hangi özelliklerinin bunu mümkün kıldığına dair 2-3 cümle.

    Tabi her ürün problem çözmez. Örneğin giyim eşyaları. Eğer bu aralar moda olan bir tişört satıyorsanız, tüketiciler bunu rahat hissetmek, kendi tarzlarını ortaya koymak veya görünüşlerini değiştirmek için satın alabilirler. Böyle bir durumda ürün açıklaması kıyafetin kendisinden çok kişiye nasıl hissettirdiği ile ilgili olmalıdır.

    Ürün görselleri

    Görsellerin değeri 1000 kelimeye bedeldir. Ürünlerinizi sadece açıklamayla satamazsınız.
    Eğer bütçeniz varsa tavsiyemiz profesyonel bir fotoğrafçıyla çalışmanız olur. Ürünleri her açıdan fotoğraflayın. Eğer bir tişört satıyorsanız tişörtü hem birinin üzerindeyken aynı zamanda da masanın üzerinde katlanmış bir şekilde duruyorken çekin. Trekking botları satıyorsanız trekking sırasında giyiliyorken çekin. Nevresim satıyorsanız gerçek bir yatağın üzerinde örtülüyken çekin…

    Ürünlere ayrıca videolar da ekleyebilirsiniz. Özellikle sadece fotoğrafla gösterilemeyen tanıtımlar için video idealdir.

    Satacağınızın ürünlerin tedarikçi tarafından tedarik edilen hazır ve gayet profesyonel görselleri olsa bile bu görseller ürünü satan tüm e-ticaret sitelerinde olacağı için yine Google’da özellikle görsel aramalarında üst sıralarda görünebilmek için orijinal görsellerinizi de eklemelisiniz. Görsel eklerken tavsiye edeceğimiz bir diğer konu Google’da aranırken kolay bulunabilmesi için görsel adını ürünün Google’da aratılacağı şekilde kaydetmeniz olacaktır.

    Anasayfa, Hakkımızda ve İletişim Sayfaları

    Ürün sayfaları dışındaki sayfalar; müşterilere güven vermede ve tedarikçilerle, bloggerlarla ya da diğer profesyonellerle iletişimde, kim olduğunuzu ve profesyonel bakış açınızı yansıtması açısından önemlidir.

    Eğer yukarıdakilerin tümünü yaptıysanız, tebrikler! Sitenizi açmaya hazırsınız. Açmadan önce son kez yazım hataları, hata veren linkler yada çalışmayan başka birşey var mı diye göz atmakta fayda var.  Birkaç deneme siparişi vererek de sipariş tamamlama sürecinin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmek önemlidir.

    Ödeme Sayfası

    Müşterinin alışveriş deneyimini olumlu sonuçlandırmanın ve yatırım yaparak e-ticaret sitenize getirdiğiniz müşterinin alışveriş sepetini terk etmeden satın alma yaparak sitenizden ayrılmasını sağlamanın yollarından biri de iyi bir ödeme deneyimi sunmak. Bunun için;
    – Müşterinin birden fazla ürünü sepete atmasını sağlamak (kampanya ve promosyonlarla)
    – Yapabiliyorsanız ücretsiz kargo sunmak,
    – Müşteriler ödeme sayfasına gelmeden önce kargo ücretleriyle ilgili net bilgiler vermek,
    – Mobil cihazlardan da ödeme yapılabilmesini sağlamak,
    – Alışveriş sepetini terk ettiğine dair ve tamamlamayı teşvik edici e-mail göndermek.

    Ayrıca ödeme sayfasının kolay olması da satış dönüşüm oranlarını arttıran önemli etkenlerden biri.

    Bundan sonra tek yapmanız gereken ürün satmaya başlamak!

    E-Ticaret Sitenizin Pazarlamasını Yapmak

    İşiniz için önceden var olan bir sosyal medya kanalınız yada potansiyel e-mail listeniz yoksa ilk başta fazla trafik alamamanız olası. Yapmanız gereken e-ticaret sitenizin pazarlaması için yatırım yapmak. Burada en fazla başvurulan yöntemleri listeledik.

    1. İçerik Pazarlaması

    İçerik pazarlaması stratejinizin olması size birçok yönden avantaj sağlar. Ürününüzle ilgili ve eğitsel içerik oluşturmanız, kitlenizle etkileşim kurmanıza olanak tanır ve sizi alanınızda güvenilir bir otorite olarak konumlandırır.

    Diğer bir avantajı SEO’dur. İçerik pazarlaması size her zaman çok hızlı sonuçlar vermeyebilir ama uzun vadede trafiğinizi arttırmak için tavsiye ettiğimiz yöntemlerden biridir. Hedeflenen anahtar kelimelerle alakalı ve doğru bağlantıları içeren yüksek kaliteli içerik üretmek SEO sıralamalarınızı artırabilir. Ayrıca kaliteli, paylaşılmaya değer içerik bulmak, başkalarını sitenize bağlamaya teşvik eder ve bu da SEO’nuzu daha da güçlendirir. Başlangıç olarak hedef kitlenizin sorularını ve sorunlarını düşünerek başlayabilirsiniz. Örneğin bebek oyuncağı satıyorsanız bebeklerle kaliteli vakit geçirmek yada hangi yaşa hangi oyuncağın uygun olduğu üzerine içerikler oluşturabilirsiniz. Bir sonraki aşamada ise daha yoğun içerikli rehberler oluşturabilirsiniz. Örneği spor ayakkabı satıyorsanız Doğru Koşu Ayakkabısı Seçme Rehberi yada mutfak aksesuarları satıyorsanız yemek tarifleri yada mutfak bakım rehberleri hazırlayabilirsiniz. SSS, anketler, online eğitimler, videolar ve farklı makaleler de destekleyecek içeriklere örnektir.

    2. Sosyal Medya Pazarlaması

    Sosyal medya, e-ticaret sitenize trafik sağlamak üzere marka bilinirliği yaratmak için en iyi yöntemlerden biridir. Ne tür bir online mağazanız olursa olsun büyük ihtimalle kitleniz sosyal medyadadır. Sosyal medya stratejisi oluştururken sorulması gereken en önemli soru kitlenizin hangi sosyal medya aracını kullandığıdır.
    Bütün sosyal medya araçlarında varolmak doğru bir strateji olmaz çünkü her biri için ayrı emek ve zamana hatta yatırıma ihtiyacınız olacak. Dolayısıyla önce müşterilerinizin sosyal medya alışkanlıklarını araştırıp, hangilerine yoğunlaşacağınıza karar vermelisiniz. Aşağıda en popüler sosyal ağları ve e-ticaret için nasıl kullanıldıklarını sıraladık.

    Facebook
    Facebook, kitlelere çeşitli şekillerde ulaşmanıza ve onlarla etkileşim kurmanıza olanak tanıyan çok yönlü bir sosyal ağdır. Son zamanlarda popülaritesinin düştüğü söylense de dünyada ve Türkiye’de hala en fazla etkileşim sağlanan sosyal ağdır.
    Facebook Business sayfanızla şirket bilgilerinizi, resimlerinizi, duyurularınızı vs paylaşabilirsiniz.
    Facebook, sayfanıza CTA eklemenize böylelikle sitenize trafik çekmenizi sağlar.
    Facebook Messenger ve chatbotları ile müşterilerinizle diyalog kurabilir sorularına bire bir cevap verebilirsiniz.
    Facebook reklam merkezi ile hedeflediğiniz yeni müşterilere ulaşmanızı sağlar. Birkaç farklı reklam ürünü vardır:
    Carousel; 10 farklı görsel veya videoyu tek bir reklamda gösterebilmenizi sağlar.
    Facebook Pixel; reklam aktivitenizi ve dönüşülerinizi ölçebilmenizi sağlar.
    Özel Kitleler; Facebook’daki müşterilerinize ulaşmanızı sağlar
    Benzer Kitleler; müşterilerinize benzer kitlelere ulaşabilmenizi sağlar.
    Web Sitesi Dönüşümü; insanların sitenizde aksiyon almasını sağlar.
    Canvas; mesajınızı göstermek için tam ekranı kullanmanıza olanak sağlar.
    Koleksiyon; ürünlerinizi sergilemenizi ve satış yapmanızı sağlar.
    Eğer bütçeniz varsa; bu ürünleri inceleyebilir ve reklam stratejinizde işinize yarayacağını düşünüyorsanız kullanabilirsiniz.

    Instagram

    Popülaritesi dünyada her geçen gün artan Instagram işletmeniz ve ürünlerinizle ilgili fotoğraf ve videoları sergilemek için mükemmel bir platformdur. Ürünlerinizi göstermek, hikayeler (görsel) anlatmak ve müşterilerle iletişim kurmak için Instagram’ı kullanabilirsiniz. Birçok online satış yapan firma, Instagram’ı pazarlama, satış ve aynı zamanda da müşteri ilişkileri yönetimi stratejilerinin önemli parçası olarak konumlandırmaktadır. Instagram, yeni ürünlerin tanıtıldığı, yeni kitlelere ulaşılabilen, yeni tedarikçilerle tanışılan ve müşterilerle diyalog kurulabilen çok yönlü bir platform. Hangi ürün ve hizmetlerin, hangi görsellerin, ne tür bir iletişimin beğenildiğini kısa sürede yansıtan bir platform olması nedeniyle de Instagram’dan gelen geri bildirimler çok önemli.

    Instagram’dan faydalanmanın başka bir yolu da “Hikaye”ler yayınlamak. Eğer sadece e-ticaret yapıyorsanız, yani fiziksel mağazanız yoksa, müşterilerle yüz yüze görüşme şansınız yok, o nedenle kitlenizle görsellerin veya kelimelerin ötesinde bağlar kurabilmek için Hikaye gibi araçları kullanmanızı öneririz.

    Pinterest

    Doğru kullanıldığında Pinterest site trafiğiniz için çok önemli araçlardan biri haline gelebilir.

    Pinterest’i e-ticaret siteniz için nasıl kullanabilirsiniz? İlk adım ürünlerinizin harika görsellerini Pinterest’te pinlemek olacaktır. Böylece ürünlerinizi Pinterest hesabınızda sergileyebilir ve takipçilerinizin de ürünleri kendi hesaplarında pinlemelerini sağlayabilirsiniz.

    Ürün sayfanıza pinleme butonu ekleyebilir ve sayfa ziyaretçilerinize kendi hesaplarında ürünlerinizi pinleyerek daha fazla ulaştırmalarını sağlayabilirsiniz.

    Ayrıca, insanlara ilham vermek için de Pinterest’i kullanabilirsiniz (ki bu potansiyel olarak satışa dönüşebilir). Örneğin, kıyafet satıyorsanız, insanlara kombin fikirleri verecek görselleri pinleyin. Mobilya satıyorsanız evde dekorasyon girişimlerini destekleyecek görselleri pinleyin.

    Twitter
    Twitter yukarıda saydığımız sosyal ağlar kadar görsel ve estetik bir kullanım sunmasa da doğru kullanıldığında önemli bir değer sunabilir. Twitter, müşterilerden ve sektördeki diğer paydaşlardan etkileşim istediğiniz konularda hızlı bir şekilde dönüş almanızı sağlar. Bir çok marka son zamanlarda Twitter’ı yoğun olarak kitlelerinden hızlı cevaplar almak için kullanmaya başladı.

    3. Influencer Pazarlaması

    Influencer Pazarlaması; sosyal medya “influencer”larına ulaşarak marka ve ürünlerinizin onların kitlesine tanıtılması sürecidir. Ücretli olarak veya ürün karşılığı ücretsiz olarak ürününüzden bahsedecek influencerlar bulabilirsiniz.

    4. SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu)

    İnsanların sizin e-ticaret sitenize internetten ulaşmasını sağlamanın en iyi yolu arama motorlarında görünmesidir. DİA E-Power henüz SEO çalışması yapmamış olsanız da size Google algoritmalarına uygun olarak SEO altyapısını hazır olarak sunar. Sonrası için SEO ’ya yatırım yapmanız önemlidir. Aşağıda bir kaç temel adımı sıraladık;

    Araştırma yaparak başlayın: Araştırma SEO stratejisinin temel taşıdır. En iyi trafiği çekecek arama terimlerini optimize etmek için öncelikle araştırma yapmalısınız.

    2 konuda SEO araştırması yapmalısınız; anahtar kelime ve rakip.

    1) Anahtar kelime: Anahtar kelime araştırması, hedeflenecek en iyi anahtar kelimelerin belirlenmesini gerektirir. Yanlış anahtar kelimelerin sıralaması yanlış türde trafik çekebileceğinden bu önemlidir.

    SEO için en iyi anahtar kelimeleri nasıl bulabilirsiniz?
    En kullanışlı araçlardan biri Google’ın Anahtar Kelime Planlayıcısı’dır. İşinizle ilgili anahtar kelimeler yazdığınızda Anahtar Kelime Planlayıcı, sizin için her bir anahtar kelime için arama hacmi ve rekabet bilgisiyle birlikte ücretsiz olarak bir anahtar kelime fikirleri listesi oluşturur. Örneğin organik bebek maması satmayı planlıyorsunuz. Google Anahtar Kelime Planlayıcısına organik bebek maması, doğal bebek maması vb kelimeler girerek deneyebilirsiniz.

    Hedeflenmesi gereken ideal anahtar kelimeler düşük rekabet ve yüksek arama hacminin olduğu anahtar kelimelerdir. Çünkü sıralaması en kolay olacak anahtar kelimelerdir, bu nedenle bunlardan başlayabilirsiniz.

    2) Rakip: Rakibin anahtar kelime stratejisi de göz atmanız gereken bir diğer SEO araştırması. Rakibinizin hangi anahtar kelimeleri hedeflediği, hangi kelimelerle onlara ulaşıldığı bilgisi de SEO stratejiniz için önemli olacaktır. Bu kelimeler üzerinde düşünmeli, aynı kelimeleri hedefleyip hedeflemeyeceğinize karar vermelisiniz. Eğer çok güçlü rakipleriniz varsa öncelikli hedefiniz onların hedeflemediği anahtar kelimeleri hedeflemek olabilir. Bu konu için de SEMRush gibi ücretli bazı araçlar kullanabilir yada bir dijital pazarlama ajansıyla çalışarak onlardan yardım alabilirsiniz.

    Rakip araştırırken değerlendirebileceğiniz bir başka konu rakiplerin backlink aldığı sayfalar. Moz Open Site Explorer gibi ücretli araçlardan bunu bulabilirsiniz. Rakibinize link veren blog sayfalarıyla bağlantıya geçerek onlardan size de link vermelerini isteyebilirsiniz. Bu da size hem SEO’da hem de içerik pazarlamasında avantaj sağlar.

    5. Site Optimizasyonu

    SEO anahtar kelime araştırması yaparak hangi anahtar kelimelerle sıralanmak istediğinize karar verdikten sonra bu anahtar kelimeleri sitenizde başlıklarınıza, açıklamalarınıza (meta title ve açıklamalara da) URL’lerinize ekleyin. Açıklama yazarken size üretici ya da tedarikçiden gönderilen açıklamayı girmekten kaçının. Anahtar kelimelerinizi kullanarak orjinal içerikler girmeye özen gösterin.

    Bunun dışında optimizasyon için site hızını, kullanışlılığı, mobilde kullanımı da kontrol etmeyi unutmayın. Google sıralamanızı bunların da etkilediğini unutmayın. E-ticaret sitenizin hızlı yüklendiğinden ve tüm cihazlarda kullanılabildiğinden emin olun. Mobil sitenizi sık sık test edin. Eğer görsellerin hızlı yüklenmediğini gözlemlerseniz mobil sitenizi de optimize edin.

    6. Backlink

    İşinizle alakalı, yüksek kaliteli web sitelerinden sitenize link verilmesi arama motoru sıralamanızı olumlu yönde etkiler. Daha önce bahsettiğimiz gibi önce rakiplerinizin yer aldığı sitelerle başlayabilirsiniz. Kendinizi bu sitelere tanıtıp, sizden bahsetmelerini isteyebilirsiniz.

    Backlink almanın diğer yolları şunlar olabilir:
    – İlgili blog ve sektörel sayfalardan ürün incelemesi istenebilir
    – Sektörel sayfalarda konuk yazar olma, diğer sitelerin bağlantı kurmak isteyeceği içerikler oluşturma gibi.

    7. E-mail Pazarlaması

    Sosyal medya pazarlaması çok önemli ancak içeriğinizin görüntülenebilmesi her bir sosyal ağın algoritmalarına bağlı. Özellikle takipçi sayınız azsa ve paylaşımlarınız henüz çok fazla etkileşim almıyorsa sosyal medyadaki takipçilerinize tüm mesajlarınızı ulaştıramayabiliyorsunuz. Bu noktada e-mail pazarlaması devreye giriyor. Bir e-posta listeniz olduğunda, iletilerinizin nasıl ve ne zaman teslim edileceğine siz karar veriyorsunuz, bu da e-posta pazarlamasını güçlü bir iletişim ve tanıtım aracı haline getiriyor.

    Müşterilerinizle kendinizi hatırlatan kampanyalar, blog içerikleri ve yeni ürünleri paylaşabilir, daha önce sizden alışveriş yapmış kişileri tekrar alışveriş yapmaya yönlendirebilirsiniz. Bir e-mail pazarlama çözümüyle çalışarak e-mail pazarlama kampanyaları oluşturabilirsiniz. En iyi sonuçlar için e-ticaret platformunuzla entegre çalışabilecek bir çözüm seçmenizi öneririz. (DİA E-Power ile entegre çalışabilen var mı?)

    E-ticaret sitenizde insanları e-postanıza kaydolmaya davet eden bir kayıt kutusu oluşturup, abone olduklarında bir avantaj (15 TL hediye çeki gibi) sunarak bir avantaj sunarak e-posta adresleri toplamaya başlayabilirsiniz. E-mail bilgileri toplandıkça abonelerinizle iletişim kurmaya başlayıp, onlara en yeni ürünleri, kampanyaları, ilgilenecekleri blog içeriklerinizi gönderin ve böylelikle kendinizi hatırlatarak ve ürünlerinizi ve kampanyalarınızı duyurarak trafiğinizi ve satışınızı arttırın.

    8. Analiz

    Online mağazanızı kurup, pazarlama araçlarıyla trafik almaya başladıktan sonra sıra sonuçları ve performansı ölçümlemede. Bunu yapabilmek için kullandığınız platformun sunduğu raporlara ve Google Analytics’e bakabilirsiniz.

    DİA E-Power Platformunda çok çeşitli raporlar alabilir ve analiz ederek ürün ve pazarlama stratejinizde neleri değiştirebileceğinizi veya neleri iyi yaptığınızı değerlendirebilirsiniz.

    Google Analytics gibi araçları kullanarak web sitenizi kimler ziyaret ediyor, hangi pazarlama yatırımlarınız sonuç veriyor gibi analizler yapıp pazarlama stratejinizi bu analizlerle yönlendirebilirsiniz.

    Aşağıda değerlendirmenizi önerdiğimiz metrikleri bulabilirsiniz.

    Site Trafiği:

    Günlük, haftalık ve aylık kaç ziyaretçi alıyorsunuz? Siteniz hangi kaynaklardan trafik alıyor? Ziyaretçileriniz nerede bulunuyor?

    Site trafiğinize bakarak bu sorulara cevap bulabilir ve kararlarınızı gözden geçirebilirsiniz. Örneğin insanların sitenizi nasıl keşfettiğini öğrendiğinizde hangi kanalların yatırım yapmaya değdiği ortaya çıkmış olur. Diyelim ki ziyaretçilerinizin çoğu sizi Instagram’dan buluyor, bu durumda Instagram reklam bütçenizi arttırmayı düşünebilirsiniz.
    Yada satın almaların çoğunun hangi şehirden olduğunu bilirseniz daha odaklı reklamlar yapmayı düşünebilirsiniz.

    Dönüşüm Oranı (Conversion Rate)

    Dönüşüm oranınız, kullanıcıların ürününüzü satın alıp almadığını gösterir. Düşük dönüşüm oranı birkaç farklı anlama gelebilir. Yanlış kitleyi seçmiş olabilirsiniz, pazarlama stratejiniz ürünün vaadiyle örtüşmüyor olabilir yada site çok yavaş veya kullanıcı dosto olmadığı için satın alma aşamasına geçilemiyordur. Sorun ne olursa olsun eğer düşük bir dönüşüm oranınız varsa konuyu iyi değerlendirmeli ve sorunu çözmelisiniz ki başarıya ulaşabilesiniz.

    Edinme Başına Maliyet (CPA – Cost Per Acquisition)

    Edinme Başına Maliyetiniz size satış yaptığınız her bir müşteri başına ödemek zorunda olduğunuz maliyeti söyler. Edinme başına maliyeti bulma formülü toplam kampanya maliyeti bölü dönüşümdür.

    Edinme Başına Maliyetiniz pazarlamanızın ve reklamlarınızın etkisini ölçer. Bir kampanya veya kanalın yatırım yapmaya değer olup olmadığını ve bütçenizi buna göre değerlendirmenizi söyler.

    Ortalama Sipariş Değeri

    Ortalama sipariş değeriniz size müşteri davranışı ve harcamasıyla ilgili bildirim sunar. Örneğin; düşük bir ortalama sipariş değeri, daha ucuz ürünlerinizi sattığınızı gösterebilir ve yüksek değerli ürünleriniz için pazarlama ve satışlarınızı artırmanız gerekir. Ayrıca, insanların birden fazla ürün almadığını da gösterebilir, bu durumda çapraz satış çabalarınızı artırmanın gerektiğini söyleyebiliriz.

    E-ticaret sitenizi oluştururken, size yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bilgileri sizlerle paylaştık. Online bir iş kurmak sanıldığının aksine çok yoğun çalışma gerektirir. Ancak doğru ürün seçimi ve iyi bir pazarlama stratejisiyle bu büyüyen pazarda kendinize uzun vadede iyi bir yer bulmanız kaçınılmaz.

    Kendi e-ticaret sitenizi kurmak istiyorsanız tek yapmanız gereken başlamak. Yukarıda bahsettiğimiz konuların üzerine düşünerek kendinize uyarlayabilirsiniz. İlk seferde her şeyi doğru yapamayabilirsiniz ama en önemlisi denemek, yanılmak ve ilerlemeye devam etmek. DİA olarak bu serüvende size gerekli her konuda destek vermek için elimizden geleni yapmaya hazırız. Aşağıdaki formdan bilgilerinizi doldurarak, hemen demoyu deneyebilir, sizinle birlikte demo üzerinden ilerlemek için tarih ve saat belirleyebilir yada size telefonda daha ayrıntılı bilgi verebilmemiz için iletişim bilgilerinizi paylaşabilirsiniz.

      PDF olarak indirmek için: